Boleh Kukus Ataupun Bakar
Kalau Rasa tak nak kukus, boleh jer bakar. Begitu juga kalau tak ada mixer, guna blender pun boleh.
Pasti menjadi punya!
Resepi Kek Pisang Simple
Okay, cuba buat Resepi Kek Pisang Simple yang sedap nie.
Cuba Juga:
Cuba Juga:
Resepi Donat Gebu Sukatan Cawan
Bahan-Bahan:
10 biji pisang emas (kalau tak ada, guna pisang embun pun boleh) – dilecek halus.
5 biji telur
340 gm tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu kecil bikarbonat (diayak)
250 gm mentega
220 gm gula kastor
4 sudu besar susu cair
2 sudu kecil esen vanilla
Cara Membuat Kek Pisang
1. Kisar atau putar mentega dan gula kastor sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan dipukul sampai sebati.
3. Selepas itu, masukkan esen vanilla dan susu cair.
4. Kemudian, masukkan pula pisang yang sudah dilenyek tadi.. Gaul sehingga rata atau adunan sebati.
5. Apabila dah sebati, barulah tuang adunan Kek Pisang ke dalam loyang yang sesuai.
6. Bakar selama 50 minit, dalam suhu 180C atau kalau kukus, sekitar 45 minit.
Okay, bila dah siap Kek Pisang Pisang Simple boleh dihidangkan untuk minum petang. Boleh juga jadi Resepi Kek Pisang Kukus Kek Pisang dan kenalah tukar step bakar kepada kukus.Kek pisang kukus rasanya akan lebih ‘moist’, berbanding dibakar.
Selamat mencuba!
0 Comments